Enslige mindreårige flyktninger

De aller fleste enslige mindreårige flyktninger (EMF) har behov for voksenpersoner rundt seg som kan gi dem trygghet, omsorg og veiledning. Dette innebærer at kommunen bør ha et differensiert bo- og omsorgstilbud slik at barnet får gode oppvekstbetingelser.

Bo- og omsorgsløsninger

• For barn under 15 år kan fosterhjem, familieplassering eller bofellesskap benyttes.

Representant eller verge er en voksen person som skal ivareta deres rettigheter i Norge, både juridisk og økonomisk. De har ikke det daglige omsorgs- eller forsørgelsesansvaret for barnet.

• Representant eller verge skal ivareta enslige mindreåriges interesser i asylsaken og passe på riktig saksbehandling og rettmessig oppfølging fra advokat.
  • Andre oppgaver er å sørge for at barnet
    • får den nødvendige omsorgen i sin bosituasjon
    • at skole- og helsetilbud er tilfredsstillende
    • at barnet får den økonomiske bistanden det har krav på
    • at bosettingsprosessen tar hensyn til barnets behov
    • at barnet blir hørt og kan medvirke i sin sak
  • I tillegg til å tale barnets sak, skal representanten eller vergen gi råd, undersøke hvorvidt familien kan spores opp og hjelpe til med å holde kontakt med og bli gjenforent med sin familie.

Flyktningtjenesten, skole, kultur/idrett og helsetjenestene samarbeider om de bosatte enslige mindreårige flyktningene.

Postadresse:

Besøksadresse: