• Hjem

Inntekts- og formueskatt

Forskuddsskatt - personlig

Skattekontoret fastsetter forskuddsskatt på grunnlag av sist foretatte likning. Oppgave som viser grunnlaget for skatten blir sendt ut sentralt ca. 1. januar. Innbetalingskort sendes ut i god tid før forfall.

Skatt forfaller i 4 terminer

15. mars - 15. mai - 15. september - 15. november

Forskuddsskatt - upersonlig

Skattekontoret fastsetter forskuddsskatt upersonlig på grunnlag av fjorårets utliknede skatt. Oppgave som viser grunnlaget for skatten sendes ut sentralt 1. januar. Innbetalingskort blir sendt ut i god tid før forfall.

Skatten forfaller i 2 terminer

15. februar - 15. april i året etter inntektsåret.

Skatten fastsettes som regel lik siste års likning.

Forskuddstrekk

Forskuddstrekk er trekk som arbeidsgiver SKAL trekke av sine ansatte. Alle ansatte MÅ levere skattekort som viser hvor mye som skal trekkes.

Trekket skal betales til skatteoppkrever i 6 årlige terminer

TerminFrist for innbetaling
1. termin 15. mars
2. termin 15. mai
3. temin 15. juli
4. termin 15. september
5. termin 15. november
6. temin 15. januar

Frist for innsending av terminoppgaver (i Altinn eller på papir) følger betalingsfristen.

Unnlatelse av å foreta og innbetale forskuddstrekk rammes av en rekke straffebestemmelser.

Avregning/skatteoppgjør - tilgode og restskatt

Skatteoppgjørsblankett sendes ut sentralt fra Skattedirektoratet. Denne inneholder avregningsresultat som viser om skatteyter får tilgode eller om det framkommer restskatt.

Skatt fastsettes av Skattekontoret og til fradrag går så innbetalt forskudd (forskuddstrekk, forskuddsskatt og eventuell tilleggsforskudd). Hertil kommer så rentetillegg eller rentegodtgjørelse som beregnes etter Skattebetalingslovens 11-5.

flere skatteoppgjør i løpet av året

De fleste arbeidstakere og pensjonister får oppgjøret i juni.
Næringsdrivende vil få oppgjøret i oktober.

Utbetalingskort med betalingsfrister blir sendt ut sentralt og viser forfall.
Utbetaling av tilgodebeløp blir foretatt fra skatteoppkrever.

Forfall 1. termin restskatt for skatteoppgjøret i juni er i august.

Når det gjelder upersonlige er skatteoppgjøret i oktober.
Forfall for restskatt er da 3 uker etter utlegget.

Klage på skatteberegningen må rettes til Skattekontoret.
Klage på avregningen (for lite/feil i forskuddstrekk m.v) rettes til skatteoppkrever.

Hvem kontakter du?

All henvendelse om endring av forskuddsskatt må rettes til Skattekontoret - tlf 800 80 000.

Gjelder det spørsmål angående betaling rettes disse til kommunens Skatteoppkrever for Mandal og Marnardal.

postboks 905, 4509 Mandal

Vakttelefoner